Serial interface question.

7 replies [Last post]
Offline
Joined: Mar 17 2004
Posts: 16

I was trying out my replica with the serial interface, and after setting up hyperterminal, I decided to try loading vince's startrek program. so I started basic as the manual said. Then transfered the text file, but it didnt want to run after the transfer. Aparently hyperterminal doesnt like to give a carrage return and line feed, so it treats the entire program as one line. any tips on how to solve this?

Comment viewing options

Select your preferred way to display the comments and click "Save settings" to activate your changes.
Offline
Joined: Dec 20 2003
Posts: 249
CR & LF issue

Easy fix. Take hyper terminal off-hook select "file" and then properties, then under the properties window is a tab "settings" click on that. Click on "ASCII setup" button. Make sure the box next to "Append line feeds to incoming line ends" is selected. Exit out of properties and click the on-hook button at the top. That check mark makes sure you get your linefeed on a carriage return issued by the replica. Let me know if this doesn't fix your problem. Be sure to save settings when you exit hyper terminal.

__________________

replica 1 The Apple 1 replica and the new Micro-KIM!
brielcomputers.com

Offline
Joined: Mar 17 2004
Posts: 16
Nope

Did not work, although this is strange. I can press return on my windows box running Ht and the replica sees it and responds to it, but when I try to transfer a txt file, Ht or the replica treats it like one line and just does some thing like scrlomem=blahhighmem=blah.....
the same thing happens with hex files, and nothing gets entered in memory.

I could modify the basic code and put colons every where, but that might not help, I dont know.

So either Ht is acting like a idiot program, or something else is going on. Know any substitute programs for Ht?

Offline
Joined: Mar 17 2004
Posts: 16
Tried tera-term

Tried Tera-Term but I still got the same problem. Would changeing the char and line delay help stop this?

iceandfire's picture
Offline
Joined: Dec 20 2003
Posts: 67
I'd try it before I decided t

I'd try it before I decided that this is a hardware problem. The suggested settings are: Line Delay = 500... Character Delay = 10. I've set my Replica to 450 and 9 ms and everything still works okay.

__________________

Larry Nelson

Offline
Joined: Dec 20 2003
Posts: 249
Ok, sorry for the delay in re

Ok, sorry for the delay in responding. I've been working on a few projects all at once. I'd be happy to send you another serial I/O board but I'm not convinced that is the problem. What's happening is it is not sending a Carriage return at the end of each line. Try a small program with a fresh text document and try sending that.

By the way, how does the text in HT appear on the PC? The delay settings only help keep data from dropping off and won't effect CR's. I've seen where I've downloaded text files and it changes CR's to blocks in the file so the whole file is one single line, this might be the case. Well, try this and get back.

I tried the box for sending line ends with linefeeds and it doesn't work.

__________________

replica 1 The Apple 1 replica and the new Micro-KIM!
brielcomputers.com

Offline
Joined: Mar 17 2004
Posts: 16
Figured it out

sorry for the delay, I had finals and other stuff, but aparently its the file, when I make a new file and type txt and send it, the crlf is there, so i guess all i have to do is retype the startrek program and it should work like its suposed to.

Offline
Joined: Dec 20 2003
Posts: 249
Glad to hear it works as it i

Glad to hear it works as it is suppose to. I really strive to have everybody's system working properly. I don't think you have to retype in every line. Maybe go through your listing and add a CR after each line. This should take care of the problem. Much easier than typing it in by hand. I should know, I did it when I wrote it Smile Hope finals went well.

Vince

__________________

replica 1 The Apple 1 replica and the new Micro-KIM!
brielcomputers.com